<p>Jan van Bijsteren probeert in het oefenduel (2-5 winst) een tackle van Stefan Tolhoek, de aanvoerder van BAS, te ontwijken.</p>

Jan van Bijsteren probeert in het oefenduel (2-5 winst) een tackle van Stefan Tolhoek, de aanvoerder van BAS, te ontwijken.

(Foto: Wim Balke)

‘Jantje Balbezit’ wordt bepalende speler

HARDERWIJK - Niet genieten van de bal, maar door naar de volgende actie. Jan van Bijsteren (21) pakt de les van trainer Werner Pluim dit jaar goed op. Hij speelt alles in de voorbereiding. Tegen BAS (3-3) wordt hij in de rust uit voorzorg gewisseld vanwege zijn knie.

Van Bijsteren staat vlak voor de verdediging en is tegen BAS belangrijk in de aanvalsopbouw. Het wordt zijn derde seizoen bij Zwart-Wit’63, waar hij tot en met de B-junioren in de jeugd speelde. Daarna was hij drie jaar speler van DVS’33. Zijn terugkeer in 2018 verliep voor de middenvelder/verdediger niet als gewenst. “De eerste twee seizoenen kwam het er niet echt uit. Ik moest erg wennen aan het niveau en het spelsysteem van Zwart-Wit. Het eerste jaar onder de vorige trainer (Remko Ahrens) was het snel een balletje lang trappen en dat lag me qua voetbalstijl niet echt. Ik ga vooral voor de voetballende oplossing. In de senioren gaat alles er ook wat harder aan toe dan in de jeugd. Daar moest ik ook erg aan wennen.”

De Harderwijker vindt vooral dat het aan hemzelf ligt dat het nu beter gaat. “Ik pak het fysieke de laatste maanden wel goed op en deze trainer (Werner Pluim) brengt er gelukkig meer voetbal in.’’

Toch was ook Pluim kritisch op Van Bijsteren, die binnen de groep ‘Jantje Balbezit’ wordt genoemd. “Hij koos veilige ballen en speelde verstoppertje op training. Hij stond te genieten van een mooie bal. Nu komt hij minder snel in problemen omdat hij korter op de bal beweegt, meer onderschept en daardoor veel bepalender is.”

De speler herkent dat beeld. “Het maakt niet uit waar ik stond, ik wilde altijd balbezit houden, ook al moest ik af en toe lang trappen. Dan passeerde ik liever een mannetje of maakte een moeilijke keuze. Vorig jaar speelde ik een mooi balletje naar voren en bleef ik stil staan. Nu is het passen en doorbewegen en de volgende actie inzetten. Ik wist wel dat ik het kon, maar dacht vaak te gemakkelijk.”

Al voor de coronastop zette hij de lijn omhoog in. “Toen het goed ging, kreeg ik vertrouwen. Ik heb graag de bal en dan hou ik van mooi voetbal. Ik hoop dat ik alles mag spelen, al is er genoeg concurrentie.”

Zwart-Wit kwam al na 3 minuten op 1-0 door Mike Jansen en speelde de eerste helft comfortabel. Toen Marchello Besselsen 30 seconden na rust de 2-0 binnenfrommelde leek het duel beslist. De thuisploeg schakelde terug en BAS profiteerde verrassend. Gerwin Schaap scoorde 2-1 na goed terugleggen van aanvoerder Stefan Tolhoek. Bas van Luenen maakte twee minuten later gelijk. Martijn Smits scoorde in blessuretijd uit een corner 3-2, waarna van Luenen via de paal en keeper Van der Landen voor de 3-3 eindstand zorgde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden