!
Oud-bestuurder Simon van Dijken reikt het jubileumboek uit aan wethouder Marcel Companjen. (foto: Joël Vingerling)
Oud-bestuurder Simon van Dijken reikt het jubileumboek uit aan wethouder Marcel Companjen. (foto: Joël Vingerling) Foto: Joël Vingerling

Stichting Educare: 75 jaar speciaal onderwijs op de Veluwe

27 september 2022 om 12:03 Achtergrond

HARDERWIJK Stichting Educare vierde maandag 75 jaar christelijk speciaal onderwijs op de Noordwest Veluwe. In de Nestlé zaal van theater Veluvine in Nunspeet waren 300 leerkrachten, bestuurders en medewerkers van de stichting bijeen voor dit jubileum.

Bestuurder Jan Lindemulder refereerde aan de laatste gezamenlijke ontmoeting in oktober 2019, ook in de Nestlé zaal. Door de coronaperiode was dit lange tijd niet mogelijk, vandaar dat er nu pas afscheid genomen kon worden van tien medewerkers die met pensioen zijn gegaan, onder wie Bert Veldhorst. De oud-directeur van De Springplank in Harderwijk (1981-2020) werkte mee aan het jubileumboek. ,,Op 28 maart 1947 is de stichting opgericht in Harderwijk. Er werd lesgegeven in een oud pand op de Vischmarkt. Vanaf het begin waren leerlingen ongeacht geloofsovertuiging welkom’’, vertelde hij. In 1950 werd de Koningin Julianaschool opgericht in Harderwijk, in 1967 gevolgd door De Brug. In 1976 startte De Arend in Nunspeet met speciaal onderwijs. In Harderwijk zijn nu drie scholen: De Lelie (vanaf 1971) voor moeilijk lerende kinderen, speciaal basisonderwijs De Springplank (fusieschool vanaf 1999), en MijnSchool voor praktijkonderwijs (vanaf 1979). In 2007 kwam er een dependance in Zeewolde en dat jaar werd ook DrieKansen geopend in Ermelo. Sinds 2014 is er ook in Nijkerk speciaal basisonderwijs op de Koningin Emmaschool.

Dani Stol zit nu op MijnSchool en is oud-leerling van De Springplank in Zeewolde. Op het podium zei hij blij te zijn dat dit onderwijs er is. ,,Kinderen zoals wij die het moeilijk vinden om te leren kunnen ons nu op ons eigen niveau verbeteren, met een andere manier van leren.”

Viggo Mulder zit nu in het derde jaar van MijnSchool en wil later in een bakkerij gaan werken. ,,Op de basisschool was het niveau voor mij iets te hoog en moest ik teveel in boeken werken.” Zijn moeder Ellen zegt: ,,MijnSchool is een kleine, fijne school voor praktijkonderwijs, waar Viggo zich op zijn gemak voelt en meer aansluiting heeft.”

Kees Bertijn heeft 41 jaar bij de stichting gewerkt als gymleraar, vanaf 1980 op de Julianaschool, later op De Lelie en op MijnSchool. Hij vindt het belangrijk dat leerkrachten contact aangaan met de leerling om wie ze zijn en wat ze nodig hebben. ,,Stel wel doelen, maar blijf ook goed naar het proces kijken. Er wordt ook veel geleerd wat je niet in cijfers kunt uitdrukken.”

Dezelfde boodschap had Jildert de Boer, die 44 jaar op De Lelie werkte. ,,Laat je niet overwoekeren door al die doelen en regelgeving. Toen ik in 1976 begon, had je meerdere gezellige kinderen met het Syndroom van Down in de klas, dat zijn er nu een stuk minder. We begonnen elke dag om half 10 en moesten de uren op woensdagmiddag inhalen. We hadden toen nog geen lesmethodes en hoogtepunt van de week was het volksdansen.”

Simon van Dijken is ruim 25 jaar (1974-2000) voorzitter geweest van het bestuur voor speciaal onderwijs. Hij bezocht met zijn medebestuurders de kandidaat leraren thuis voor ze werden aangenomen en is trots op de ‘uitstekende scholen met veel mogelijkheden.’ Hij reikte het eerste jubileumboek uit aan Marcel Companjen, wethouder onderwijs in Harderwijk. ,,Waarom christelijk buitengewoon lager onderwijs?’ was de vraag die 75 jaar geleden werd gesteld. Het antwoord vind ik heel indrukwekkend: ‘Om het kind zelf’. Nu zijn er bijna 1.000 leerlingen. Blijf je inzetten voor deze buitengewone taak om deze kinderen verder te helpen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie