!
Tjalling van der Meer legt vertelt over zijn passie, de natuur.
Tjalling van der Meer legt vertelt over zijn passie, de natuur. Gemeente Harderwijk

Natuurgidsen Hortus nemen schoolklas mee de natuur

26 november 2021 om 09:09 Achtergrond

HARDERWIJK „Kijk, daar vliegt een aalschuiver!” De leerlingen van groep 7 van basisschool De Wegwijzer letten op, maar moeilijke vogelnamen goed onthouden, dat valt niet mee. De aalscholver trekt zich er niets van aan en vliegt vrolijk verder. Acht leerlingen en juf Hanneke hebben woensdagochtend de laarzen aangetrokken en zijn per fiets afgereisd naar Harderbroek. Daar krijgen ze een les van vrijwilligers Tjalling van der Meer en Roel Pannekoek van stichting De Hortus.

„Nu wordt het spannend! Hoe stiller we zijn, hoe meer vogels we zien.” Rustig klautert iedereen de trap op naar de vogelhut die uitkijkt over het meer in natuurgebied Harderbroek. Helaas valt de oogst tegen. Bij goed weer zijn soms duizenden vogels rondom de hut te zien. Nu staat de wind verkeerd. „Vogels zijn net als wij”, legt Tjalling van der Meer uit. „Die zitten ook niet graag op de tocht.” 

Toch valt er door de verrekijkers, die ieder kind te leen heeft gekregen, genoeg te zien. En door de twee telescoopkijkers, die staan opgesteld, valt er ook op grote afstand te kijken. Eenden, ganzen, verschillende reigersoorten, meerkoeten, ze zijn present en kunnen op de opzoekkaart worden afgevinkt. De ene leerling vindt het reuze interessant, de ander heeft alleen maar oog voor de viezigheid op de laarzen.

FANATIEKE VOGELAARS Van der Meer leidt de les. Vanaf de parkeerplaats heeft hij de groep naar de hut van Natuurmonumenten geloodst. Daar vertelt hij het een en ander over de inpoldering, het natuurgebied en de vogels die er leven. Roel Pannekoek zorgt voor de assistentie. Beiden zijn fanatieke vogelaars en vinden het mooi om hun kennis te delen. 

„Kinderen moeten naar buiten”, vindt Van der Meer. „En ik vind het leuk om dit te doen, dan ben ik lekker zelf ook buiten.” Zo’n keer of zes per jaar leidt hij een les in de natuur. Dat zouden er best meer kunnen zijn vindt hij. „Scholen kunnen bij ons lespakketten krijgen, maar kunnen ook met een klas meedoen aan zo’n les. We geven die ook wel op andere plekken. In de natuurtuin of bij het waterwingebied doen we dit ook.”

Dat gebeurt allemaal met vrijwilligers en daar hebben ze er dus bij de Hortus altijd meer van nodig. „Het zijn toch vaak de mensen die met pensioen zijn. Ik kon dat nog vroeg doen, tegenwoordig duurt het steeds langer voordat mensen de tijd hebben voor dit soort vrijwilligerswerk.”

Lang tijd om daarover te praten heeft hij niet. Met plaatjes in de aanslag deelt hij zijn passie voor de vogels. Helaas weet niemand waar de koekoek z’n nest bouwt. In het riet? In een boom? Ook juf Hanneke moet het antwoord schuldig blijven. „Hij bouwt helemaal niets”, legt Van der Meer uit. „Dat laat hij mooi door andere, kleine vogeltjes doen en daar wordt dan het ei gelegd.” Oh ja, zo zat dat…

Dit artikel is er een in een serie over burgerschap en Harderwijk Zijn Wij Samen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie