De Mezen vierde zondag de promotie naar de tweede klasse.
De Mezen vierde zondag de promotie naar de tweede klasse. Linda Reimus-Koning

Langverwachte promotie naar tweede klasse voor hockeysters van De Mezen

23 mei 2023 om 09:14 Hockey

HARDERWIJK De hockeysters van De Mezen behaalden zondag de langverwachte promotie naar de tweede klasse en dat werd gevierd met champagne. Tegenstander Goor werd simpel opzij gezet (7-0), waardoor de Harderwijkse hockeysters drie wedstrijden voor het eind zeker zijn van de tweede plaats.

Nummer acht Goor had weinig in te brengen op het zonnige en warme sportpark. Bij rust was de stand al 4-0 door doelpunten van Amber van den Broek, Femke van Iersel (2x) en Nynke Vugts. Na rust voerden Van den Broek, Vugts en Rosalie de Groot uit dames 2 de score op naar 7-0 van. Voor De Groot, die het hele seizoen al meetraint, was het haar officiële debuut. „De vorige wedstrijd wonnen we met 3-4 van Goor en verloren we een beetje van onszelf. Nu waren er wel lichte kriebels, maar na de 1-0 was dat snel omgezet”, vertelt Saar Agterberg.

Coach Pim Oosterwaal zag een ‘gezapige en lome’ voorbereiding zonder veel energie, maar na het eerste fluitsignaal was iedereen ‘aan’ en stond het binnen 10 minuten 2-0. „Na de 4-0 was het zeker niet spannend meer en konden we het zonder druk uitspelen.”


De Mezen was tegen Goor veelvuldig in de aanval. - Linda Reimus-Koning

De voorsprong op nummer drie Leeuwarden is tien punten en koploper Eemvallei lijkt met zes punten verschil en een beter doelsaldo uit zicht, al treffen de teams elkaar op 4 juni nog wel. Het gestelde doel is echter al bereikt en dat is een mijlpaal voor de club. Laatste vrouw Van den Broek (25) keerde na avonturen bij Amersfoort en Zwolle in 2019 terug bij De Mezen: „We zijn hier al jaren mee bezig, we willen zo graag de tweede klasse uit. We zijn 100% klaar voor een stapje hoger. Om te kunnen promoveren zijn zes jonkies doorgeschoven, waarvan vier de hele A over hebben geslagen. Het zorgt voor een andere dynamiek in de groep.”

Middenvelder Saar Agterberg (16) is één van hen. „Het kwam sneller dan verwacht. In het begin was het een groot verschil, maar langzaam werd dat minder omdat we goed werden ontvangen in het team en gelijk werden meegenomen in het spel. Als team zijn we na de zaal ook gigantisch gegroeid. Het is wel raar, want nu kan ik nooit meer naar de jeugd. Daar was ik een van de belangrijke speelsters en hier speel je tegen grotere speelsters en word je op je plek gezet.”

Het is een keuze van Oosterwaal geweest, die zich gesteund voelde door de club. „Wij zijn beter met jullie en jullie worden beter op dit niveau, dat was de strekking. Ze hebben hun sociale leven een beetje opgeofferd.”

Ook voor Oosterwaal zelf was dit seizoen erg wennen om zestien meiden onder zijn hoede te hebben, nadat hij jarenlang speler van heren 1 was. „Het was een uitdaging en het ging met vallen en opstaan. Zowel het team als ikzelf hebben nog veel ruimte om te groeien” Hij geeft zijn voorganger Thomas Foppen de credits voor het leggen van een goede basis. „Hij heeft er jarenlang veel energie in gestoken.”

Belangrijk voor de coach is dat het team bij elkaar blijft. „Dit jaar moesten we met acht speelsters van dames 1 verder en komend jaar zijn dat er 11 tot 13. We kunnen met deze basis verder en krijgen versterking van Amber Folmer, zij komt van HBS uit de promotieklasse, het tweede niveau van Nederland.”

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie