Afbeelding
Pixabay

Budget wijkverpleging gaat per 2023 fors omlaag

Zorg

HARDERWIJK/DEN HAAG (ANP) Er wordt fors gekort op het budget voor wijkverpleging, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de begroting van dit jaar is 4,1 miljard euro voor de wijkzorg vrijgemaakt. In de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting voor 2023 is dat bedrag verlaagd naar 3,8 miljard euro. Dat is opmerkelijk, want het kabinet wil dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Ook op het budget voor het scheiden van wonen en zorg voor ouderen wordt gekort. Daar wordt volgend jaar ruim 43 miljoen euro minder voor uitgetrokken dan dit jaar. In het coalitieakkoord was juist afgesproken hier de komende jaren honderden miljoenen in te investeren. Daarin stond dat het in 2023 zou gaan om een investering van 160 miljoen euro, voor het geleidelijk scheiden van wonen en zorg voor ouderen. Daarmee wordt langer thuis wonen gestimuleerd.

,,Dit is dramatisch”, zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Het kabinet kort op de belangrijke budgetten die dat mogelijk maken, zoals de wijkverpleging, zegt het Kamerlid. Ze vindt dat iedereen ‘voor de gek wordt gehouden’. Het kabinet, en de koning in de troonrede, zegt dat het de eerstelijnszorg van wijkverpleging en huisartsen versterkt, zodat meer mensen dicht bij huis kunnen worden geholpen. De begroting laat een heel ander beeld zien, concludeert het GroenLinks-Kamerlid.

Het kabinet maakt volgens haar ‘mooie sier’ door te zeggen dat de wijkverpleging er in 2023 een half miljard euro bij krijgt. Dat is echter ten opzichte van het budget dat dit jaar daadwerkelijk wordt uitgegeven: 3,1 miljard euro. Dat is 1 miljard euro minder dan er op de VWS-begroting van 2022 voor was vrijgemaakt. Dat betekent dat 1 miljard euro niet is uitgegeven.

De fractie gaat deze bezuinigingen de komende tijd aan de kaak stellen en proberen deze terug te draaien.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 1 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 3 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 3 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 4 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 4 uur geleden