Tweede Kamerlid Peter de Groot en Iris Haklander, kandidaat voor de Waterschapsverkiezingen.
Tweede Kamerlid Peter de Groot en Iris Haklander, kandidaat voor de Waterschapsverkiezingen. foto: Sten Kluts

Voormalig VVD-raadslid Iris Haklander uit Harderwijk verkiesbaar voor het waterschap

28 februari 2023 om 14:20 Politiek

HARDERWIJK Met uitzicht op de Randmeren en de Veluwe als groot waterwingebied heeft Harderwijk zichtbaar en onzichtbaar te maken met het waterschap. ,,Schoon water, voldoende water en droge voeten. Je merkt niks van een goed waterschap omdat het goed geregeld is.”

De overstroming in Limburg in 2021 liet ook de jonge generatie het belang zien van een goed functionerend waterschap. Het waterschap zorgt dat de waterstand op het juiste niveau is in het beheersgebied. Weilanden en akkers worden door sluisjes voorzien van voldoende water, kleine delta’s reguleren het waterpeil van de sloten langs de bermen en zorgen dat het water goed doorstroomt. Ook de waterstanden van bosbeken, rivieren, kanalen en randmeren valt onder verantwoording van het waterschap. Je merkt pas de impact van het waterschap bij droogte of overlast. Kamerlid Peter de Groot: ,,Als de Hierdense Beek droogvalt heeft dat grote invloed op de omgeving. Een te laag waterpeil bevordert bodemdaling en dat vergroot met een stijgende zeespiegel de kans op een overstroming. Om ook toekomstige generaties veilig te laten leven en te laten genieten van de natuur heeft het waterschap een belangrijke rol.” 

Al sinds jonge leeftijd is Iris Haklander geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken. Van juni 2018 tot maart 2022 was zij het jongste raadslid namens de VVD in Harderwijk en Hierden. Inmiddels is zij 28 en miste na een jaar de politiek. Haklander heeft zich kandidaat gesteld voor de waterschapsverkiezingen op 15 maart, voor de regio Vallei en Veluwe, wat 16.000 kilometer aan water ligt, van sloten tot kanalen. ,,Ik houd van het bestuurlijke aspect en wil onderwerpen onder de aandacht brengen. Vanwege de klimaatverandering verdient het waterschap extra aandacht. Als wij niks doen, houden we geen droge voeten, want de zeespiegel stijgt. Je betaalt waterschapsbelasting zodat het drinkwater goed blijft, er door berging voldoende water is en wij met zijn allen kunnen genieten van de natuur. Je kunt het water bijvoorbeeld opvangen in een wadi, want als het in de grond zakt ben je het kwijt. Als trotse inwoner van Harderwijk geniet ik ook van water. In de zomer kun je zeilen en ’s winters kun je schaatsen.”

Haklander is verkiesbaar voor het algemeen bestuur van regio Vallei en Veluwe, dat het beleid vaststelt. Dit is vergelijkbaar met de gemeenteraad. Als je verkozen bent, ga je in overleg met het dagelijks bestuur, het college van dijkgraaf en de heemraad, dat het beleid uitvoert. Haklander: ,,Ik vind het leuk om die brug te slaan door sociaal betrokken zijn en de samenwerking te intensiveren. Ik wil verschil maken en heb mij beschikbaar gesteld voor vier jaar.” 

De Groot was in de periode 2018-2022 fractievoorzitter van de VVD, ze ontmoeten elkaar nu geregeld bij provinciale bijeenkomsten. ,,Het waterschap is een groter systeem, maar staat dichtbij de mensen. Iris zal hetzelfde doen als in de gemeenteraad: concrete oplossingen zoeken voor praktische problemen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie