Afbeelding
Pixabay

Monkey Town voor tien jaar naar pand Verkeersweg 3

Politiek

HARDERWIJK Indoorspeeltuin Monkey Town mag zich voor een periode van tien jaar vestigen in het pand Verkeersweg 3 in Harderwijk. Daarna wordt het terrein van de voormalige Praxis ingevuld met woningbouw.

Dat is de uitkomst van een merkwaardig verlopen debat in de gemeenteraad. Tegen het voorstel stemden de fracties van SGP en VVD. Voor vader Jan van Panhuis (SGP) is de reden dat de indoorspeeltuin ook op zondag open zal zijn, voor zoon Maarten van Panhuis (VVD) is de reden dat zijn partij vindt dat de tegenprestatie van de ondernemer niet opweegt tegen de dienst die de gemeente hem bewijst.

Bij aanvang van de discussie werd door Mark de Lange (Gemeentebelang) een amendement (wijzigingsvoorstel) ingediend dat inhoudt dat de periode voor de tijdelijke overeenkomst uiterlijk 1 september van dit jaar moet ingaan en dan eindigt 30 augustus 2032. Mede namens het CDA en Harderwijk Anders.

ZEKERHEID De partijen willen daarmee zekerheid dat de woningbouw na die tien jaar ook daadwerkelijk start. Wethouder Edwin Enklaar maakte duidelijk dat die datum voor de gemeente niet haalbaar is en de vergunning op z’n vroegst 1 oktober kan worden afgegeven. Onder meer vanwege de periode dat bezwaar kan worden gemaakt.

Door hem werd voorgesteld dat de vergunning binnen vier weken door Monkey Town moet worden aangevraagd en de datum van de tien jaar ingaat op het moment dat de vergunning ook daadwerkelijk is verleend.

PARTIJEN Meerdere partijen gaven aan het wijzigingsvoorstel van Gemeentebelang onverantwoord te vinden omdat dit niet uitvoerbaar is voor de wethouder. Wilco Bos (Partij van de Arbeid) vindt dat hiermee zelfs de woningbouw volledig op het spel wordt gezet.

De Lange wilde niet van wijken weten. Dat maakte dat zijn amendement in stemming moest worden gebracht door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Dat leidde tot ingrijpen van Henk Vermeer (Harderwijk Anders). Na een schorsing deelde Vermeer mee dat het niet de opzet is de wethouder op te zadelen met een voorstel dat voor hem niet uitvoerbaar was. Om die reden willen de drie partijen die het amendement mee gaan met het voorstel van de wethouder.

Omdat de stemming over un eigen  amendement gaande was konden de drie partijen dit alleen bereiken door tegen hun eigen amendement te stemmen en met een nieuw amendement te komen met daarin de tekst zoals voorgesteld door wethouder Enklaar. Dat werd wel aangenomen met de stemmen van de VVD, SGP en GroenLinks tegen. SGP en VVD stemden daarna ook tegen het gehele voorstel.

Burgemeester Van Schaik riep partijen wel op dit soort discussies in de toekomst anders aan te pakken en beter inhoud te geven. De gang van zaken zoals die nu ontstond is voor het publiek en iedereen niet te volgen, zo moest hij tot zijn spijt concluderen.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 17 uur geleden
Afbeelding
Open dag op bouwplaats N302 Ganzenweg-Knardijk 17 uur geleden
Afbeelding
44ste editie Veluwade is een festival 17 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Harderwijks Mannenkoor start nieuwe seizoen 15 aug, 10:12
Afbeelding
Steekpartij met slachtoffer op Emdenmeen in Harderwijk 15 aug, 09:58
Afbeelding
Man Overboord Festival op Strandeiland is evenement in maritieme sfeer 13 aug, 13:49