!
Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gebrek clubs aanwas van jonge leden

30 augustus 2021 om 17:04 Politiek

HARDERWIJK - Van de aanbieders van sportactiviteiten in de gemeente Harderwijk ervaart 58 procent de financiële situatie als gezond tot zeer gezond. Dat ligt lager dan het landelijk beeld waar 72 procent van de verenigingen aangeeft een gezonde financiële basis te hebben.

Wijnand Kooijmans

 Het cijfer blijkt uit het lokaal sportakkoord Harderwijk. Dat maakt dat de gemeente inzicht krijgt in de knelpunten en vraagstukken van de lokale sportaanbieders. Zij worden door het college van burgemeester en wethouders gezien als essentiële partners in de uitvoering van het sportbeleid. Naast de sportverenigingen leveren, zo blijkt in de praktijk, ook commerciële sportaanbieders een belangrijke bijdrage aan sportend Harderwijk. Ook zij worden daarin, indien gewenst, ondersteund door de gemeente.

De gevolgen van de coronacrisis zijn groot. Veel verenigingen hebben daardoor te kampen met een gebrek aan aanwas van jongere leden waar ook een dalend aantal leden bij veel verenigingen merkbaar is. Competities zijn stil komen te liggen waardoor ook mensen afhaken. Meer zichtbaarheid voor clubs is dan ook noodzakelijk om nieuwe mensen te bereiken.

Als het gaat om de financiën heeft een vereniging aangegeven de situatie als zorgwekkend te zien, drie spreken van een minder gezonde financiële situatie waar zes spreken over een redelijk gezonde situatie. Maar bij één aanbieder is de situatie flink verbeterd ten opzichte van begin januari 2020. Bij dertien aanbieders is de financiële situatie verslechterd tot sterk verslechterd.

Het blijkt dat veel verenigingen ook uitgaven hebben uitgesteld of bezuinigd al gaat het dan nog steeds om een minderheid van het totaal aantal verenigingen. Voorbeelden van bezuinigingen zijn investeringen in bar en materiaal, trainers en onderhoud.

Van de deelnemers aan de sportaanbiedingsmonitor van de gemeente heeft zestig procent een vrouw in het bestuur. Belangrijke prioriteiten zijn het behoud van leden (47 procent), de ledenwerving (31 procent), de werving van vrijwilligers (27 procent() en de sfeer en cultuur van de vereniging (22 procent).

Van de verenigingen maakt 22 procent zich ernstige zorgen over de coronacrisis waar dit landelijk 40 procent is. Aanbieders zijn vooral positief over de eigen veerkracht, de leden en sponsoren. Wel bestaat er zorg over de solidariteit van leden.

Als het gaat om knelpunten heeft zestig procent van de vereniging zorgen over het behoud en de werving van leden, 42 procent over de financiën en 40 procent heeft zorgen over de accommodatie. Ook het werven van vrijwilligers is een belangrijk punt van aandacht. Van de aanbieders heeft achttien procent een tekort aan vrijwilligers, landelijk is dit twintig procent.

Het onderzoek wijst uit dat specifiek moet worden ingezet op het aanbieden van trainingen die passen bij de knelpunten en behoeften. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie