!
Afbeelding
Foto NatureGreen

Duurzamer Harderwijk met een sedumdak

26 februari 2024 om 14:03 Partnercontent

Duurzaamheid is een thema wat in steeds meer gemeenten centraal begint te staan. Zo ook in Harderwijk! De gemeente heeft er steeds meer oog voor en stimuleert ook graag haar inwoners om duurzamere keuzes te maken of om iets terug te doen voor het klimaat. Een groene maatregel, die gemakkelijk is door te voeren, is het plaatsen van een sedumdak. Een sedumdak of groendak, is een vorm van dakbedekking waarbij planten (vaak sedums) op het bestaande dak worden gelegd. Deze daken kunnen regenwater vasthouden waardoor er minder water afstroomt naar het riool en ze weinig onderhoud nodig hebben. Dat maakt ze ideaal om op het dak te plaatsen!

Waarom kiezen voor een sedumdak?

Naast het vasthouden van regenwater, brengt een sedumdak ook nog andere voordelen voor de omgeving met zich mee. Zo trekt het dak dieren als bijen, vlinders en vogeltjes aan, waardoor de biodiversiteit rond het dak toeneemt. Dat is goed voor de natuur! Ook heeft het dak een licht isolerende werking, waardoor het in de zomer onder het dak wat koeler blijft en in de winter warmte minder snel kan ontsnappen. Dat bespaart dus ook energie.

Waar kunt u een sedumdak op leggen?

Voordat u een groendak plaatst is het belangrijk om te kijken naar twee elementen: De constructie en de staat van de dakbedekking.

Een groendak bestaat uit verschillende materialen, waaronder een voedingsbodem en planten. Dit weegt samen 45 kilo per m2. De constructie van het dak moet sterk genoeg zijn om een groendak te kunnen dragen. Vaak is dit geen probleem en kunnen adviseurs van groene daken leveranciers precies vertellen of een groendak op uw dak een goed idee is.

Daarnaast is het belangrijk de staat van de dakbedekking te controleren. Is deze al ouder en moet deze binnenkort worden vervangen, dan kunt u dat bijvoorbeeld beter eerst doen. Het zou immers zonde zijn als het sedumdak net ligt en er dan al snel weer af moet! Daarnaast gaat dakbedekking ook langer mee wanneer er een sedumdak op ligt. Het is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor uw eigen dak.

Lichtgewicht Sedumdak

Vind u dit allemaal best spannend klinken? Geen zorgen. Het aanleggen van een sedumdak kan al snel. Vooral met de speciale lichtgewicht sedumdak: Een erg licht systeem en te plaatsen op bijna ieder dak. Bovendien zijn adviseurs bij NatureGreen heel goed in staat om een advies te geven over deze twee elementen en of u een sedumdak kunt aanleggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie