Afbeelding
Foto: Den Hollandsche

De nieuwe wereld van gedenken

8 februari 2024 om 11:41 Partnercontent

Het onvermijdelijke afscheid van een dierbare is een ervaring waar we uiteindelijk allemaal mee te maken krijgen. In de periode van rouw worden we geconfronteerd met de keuze tussen cremeren of begraven. Voor diegenen die kiezen voor begraven, is de aankoop van een grafsteen een belangrijk onderdeel van het proces. Maar hoeveel kost een grafsteen? Wie draagt de kosten? En welke opties zijn er beschikbaar op het gebied van grafstenen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. 

Wat kost een grafsteen? 
De kosten voor een grafsteen kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type materiaal, de grootte, het ontwerp en eventuele toevoegingen zoals bijvoorbeeld een graflantaarn. Een eenvoudige grafsteen kan al voor ongeveer 1.950 euro worden aangeschaft (inclusief plaatsing), terwijl een maatwerk monument met complexe bewerkingen vaak wat duurder uitvalt. Elke grafsteen is uniek en persoonlijk, daarom is het soms lastig om een exacte prijs te noemen. De richtlijnen van de begraafplaats spelen hier ook een belangrijke rol. Den Hollandsche, maakt al ruim 70 jaar bijzondere gedenktekens en kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Voor een oriëntatie kan altijd een vrijblijvende afspraak worden ingepland bij een van de 23 winkels in Nederland. Hier kan kennisgemaakt worden met de nieuwe wereld van gedenken.

De nieuwe wereld van gedenken 
Deze “wereld” bestaat uit een uniek concept waarbij families van begin tot eind worden begeleid van de oriëntatie tot het moment van plaatsen. “Het is meer dan alleen een gedenkteken kopen. Het is een tijd vol verdriet en emoties. Wij helpen deze families om een mooi plekje te creëren voor hun dierbare” zegt Wim ter Steege.

Wie betaalt de grafsteen? 
Een grafsteen wordt meestal betaald door de opdrachtgever (degene op wiens naam de offerte/opdracht staat). Meestal is dit de rechthebbende van het graf of de testamentair executeur. In sommige gevallen worden de kosten voor een grafsteen gedeeld door de nabestaanden. Wat veel mensen niet weten is dat een uitvaartverzekering niet de kosten voor een grafsteen dekt, maar uitsluitend is bedoeld voor de uitvaart zelf. In het geval dat er na de uitvaart nog geld overblijft, kan dit wel worden gebruikt voor de aanschaf van een grafsteen.

Wat is er allemaal mogelijk? 
Als het budget en de financiële verantwoordelijkheden duidelijk zijn, kan er gekozen worden uit een breed scala aan soorten grafstenen. Beschikbare materialen omvatten onder andere natuursteen, RVS, versteend hout, glas en cortenstaal. Elk met de mogelijkheid tot personalisatie door middel van unieke ontwerpen en combinaties. De keuze van materiaal is ook belangrijk met het oog op duurzaamheid, aangezien het monument bedoeld is om vele jaren de herinnering aan de overledene in ere te houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie