!
Wethouder Marcel Companjen en zwemster Lisa Kruger knippen het lint door.
Wethouder Marcel Companjen en zwemster Lisa Kruger knippen het lint door. Jan de Roo fotografie

Zwembad De Sypel geopend: positieve reacties op nieuwe aanwinst voor Harderwijk

26 maart 2023 om 08:53 Nieuwbouw

HARDERWIJK Het nieuwe zwembad van Sportcomplex De Sypel is zaterdag geopend. In de ochtend mocht de pers een kijkje nemen en in de middag gingen de deuren van het zwembad voor het grote publiek open. Zwemkampioen Lisa Kruger verrichte de opening.

Samen met het personeel, de gemeente en bezoekers zijn de plannen voor het nieuwe zwembad tot stand gekomen. In deze plannen is er ook nagedacht over duurzaamheid, het beschikbaar maken van baden voor minder validen en de komst van een recreatief fun-gedeelte.

In zijn toespraak vertelt wethouder Marcel Companjen naar de achtergronden van de komst van het nieuwe zwembad. Als gemeente Harderwijk vinden ze het belangrijk dat er ruimte is voor sport en recreatie. Daarnaast was het oude zwembad aan vervanging toe. ,,We hebben het nog langer dan we voor mogelijk hielden weten te redden”, vertelt de wethouder. ,,En op een gegeven moment houdt het op. Dan kun je blijven knippen en plakken, om het zo te zeggen, maar op een gegeven moment is het klaar.”

Alle aanwezigen reageren positief op de inrichting van het nieuwe zwembad. Waar je in het zwembad alleen via een trapje rustig in het water kon komen, is er nu een lift en schuin aflopende vloer voor de mindervalide zwemmers. Ook kunnen de vloeren omhoog en omlaag. Voor de kinderen is er een fun-gedeelte met een aantal binnen glijbanen, die vier kinderen tijdens de opening mochten uitproberen. Lisa Kruger, paralympisch zwemkampioen, is ook erg blij met alle nieuwe spullen.

,,Ik zag die startblokken en toen werd ik heel gelukkig”, vertelt Lisa. ,,De startblokken die er lagen daar konden we helemaal niks meer mee met z’n allen. Het was een glad plaatje. Ja, antiek was het wel.”

SAMENWERKING

Er is een enorm aantal mensen betrokken geweest met de plannen voor de bebouwing. Van wethouders tot bouwers, bijna iedereen heeft iets mogen zeggen. Ook zijn er verschillende zwembaden in de omgeving bezocht om inspiratie op te doen. En al die input van verschillende mensen zorgt ervoor dat er overal aan gedacht is tijdens de bouw van het zwembad.

,,Juist voor de mensen die last van hun gewrichten hebben of andere lichamelijke klachten is het water erg toegankelijk om in te bewegen, omdat het je licht maakt”, licht één van de medewerkers van het zwembad toe. ,,Het is dus erg belangrijk, in het kader van gezondheid, dat iedereen hier terecht kan.”

DUURZAAMHEID

Door middel van de nieuwste technieken zijn er interne veranderingen waar te nemen. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van lucht- en waterbehandeling. Hierdoor wordt onder andere het water regelmatig ververst en kan de luchtvochtigheid gereguleerd worden.

Daarnaast is het gelukt om het zwembad energieneutraal te maken door zonnepanelen en led-verlichting te gebruiken. En ook tijdens het bouwen is er op duurzaamheid gelet. Zo heeft de organisatie bijvoorbeeld oude onderdelen van het eerste zwembad gebruikt voor het nieuwe zwembad of verkocht aan mensen die er belang bij hadden. Het geld wat is opgehaald met het verkopen van oude onderdelen is aan de jeugdfonds sport en cultuur gedoneerd.

Annemiek Jongejan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie