105 jaar genieten van wat kan.
105 jaar genieten van wat kan. Monique Branse

105-jarige Teun de Ridder is oudste inwoner van Elspeet en Uddel: een leven met bijzondere historische momenten

10 december 2023 om 12:30 Maatschappelijk

ELSPEET Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet en regio kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin.

Teun de Ridder heeft een respectabele leeftijd van 105 jaar en is daarmee de oudste inwoner van Elspeet (en Uddel). Haar verjaardag was dit jaar extra feestelijk met een felicitatie van burgemeester Celine Blom. Een ontmoeting waar ze erg van genoten heeft. We spreken de dame in kwestie en haar nicht Janna en Jeanet (Welzijnbegeleidster/Helpende plus) in haar appartement (Norschoten – Elspeet). 

105 jaar, een leven met bijzondere historische momenten, de oorlog, opkomende welvaart, emancipatie en corona. Mevrouw De Ridder woont nu 5 jaar in Norschoten. Geboren in Uddel, waar ze op jonge leeftijd haar moeder verloor en daarna de zorg voor haar vader en de boerderij op zich nam. In de ochtend uit de koude bedstee naar de koeien om te melken. Iets wat ze graag deed. Zij heeft een liefde voor dieren. In de winter kroop ze nog graag even tegen de koeien aan om warm te blijven voordat zij de bedstee weer opzocht. Teun geniet er nog steeds van om de ochtend rustig te starten en langer te blijven liggen in bed. 

Jeanet: ,,Wij zijn er 24/7 voor onze bewoners en kijken naar wat iemand nodig heeft of graag van geniet. Als ze lekker langer wil blijven liggen, dan kan dat.”

Janna: ,,Ik ben opgegroeid naast de boerderij en ken tante dus al mijn hele leven. Vroeger als klein meisje gingen we bloemetjes plukken. We trokken veel met elkaar op. Mijn tante heeft altijd voor mensen gezorgd. Zij is mij erg dierbaar. Er is ook nu nog een dierbare vertrouwensband. Samen delen we de herinneringen van vroeger. Na het jagen werd soms het kleine wild zoals haas of konijn aan mij gegeven met de opmerking ‘als die uit de pan komt, zie ik het wel weer terug’. Mevrouw De Ridder geniet van het eten, maar het zelf koken is nooit een grote liefde geweest.

 Jeanet: ,,Ze is een fijne en dankbare gast. Mee helpen met koken dat lukt niet, maar zij geniet van de maaltijd en het gezelschap.” Waarop de aanvulling van Teun volgde: ,,Als ik het niet lust, dan schuif ik het bord weg.”

Ze geniet van wat zij kan en waarbij ze aanwezig kan zijn. Janna: ,,Je merkt dat zij haar boers en zussen mist. Tante heeft haar twee broers en drie zussen overleefd en mist haar familie contacten. Gelukkig kunnen wij het samen goed vinden en is er een fijn contact met de zorg. Je wilt dat haar dagen goed zijn en dat zij kan genieten van wat haar belangrijk is op deze mooie maar hoge leeftijd.”

Monique Branse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie