Han Waagemans en vrijwilligster Aukje Tielenburg delen werk en plezier op landgoed Essenburg.
Han Waagemans en vrijwilligster Aukje Tielenburg delen werk en plezier op landgoed Essenburg. Mieneke Braakman

Vrijwilligers welkom op landgoed de Essenburgh: ‘Samen klusjes doen en contacten leggen’

Maatschappelijk

HIERDEN ,,Welke klussen zijn er vandaag te doen op het landgoed?’’ Elke woensdagochtend overleggen de vrijwilligers van kasteel de Essenburgh, wat er die ochtend gedaan kan worden.

Complete bomen omzagen, gras maaien, planten water geven met de watertank, onkruid verwijderen, technische klusjes, er is altijd een hoop te doen op het landgoed. Dat telt maar liefst ruim 28 hectare. Aan het eind van de historische oprijlaan naar kasteel de Essenburgh, valt gelijk op hoe uitnodigend en mooi alles erbij ligt. Het karakteristieke kasteel, de bijgebouwen, de vijvers en waterlopen, de drie historische bruggen, de ganzen, kippen, herten met kalfjes, er is veel te zien tijdens een wandeling. De serene rust in een sprookjesachtige omgeving zorgt ervoor, dat de buitenwereld heel ver weg lijkt.  De Essenburgh is dan ook niet voor niets een favoriete trouwlocatie, compleet met kapel voor de kerkelijke inzegening.

Het landgoed is eigendom van de orde der Norbertijnen. Er wonen vijf broeders in de Priorij en in de Mariengaard drie zusters. Zij zijn al op leeftijd. Daarom worden ze geholpen door een groep van tien vrijwilligers uit Hierden, Harderwijk en Ermelo. Elke woensdag verzamelen zij zich in de werkschuur om een plan voor de dag maken en vervolgens aan de slag gaan.

KLOOSTERLEVEN Voormalig broeder Han Waagemans begeleidt de groep. ,,Ik ben een uitgetreden broeder. Dat was een emotionele gebeurtenis. Ik had immers beloofd om mijn leven te wijden aan het kloosterleven. Maar gelukkig hebben we elkaar weer gevonden en kon ik drie dagen per week op de Essenburgh wonen.’’ De rest van de week is hij bij zijn gezin in het noorden des lands. In zijn werkzame leven vroeger, was Waagemans van beroep tuinman en dat komt nu goed van pas. Hij bekommert zich om al wat groet, bloeit en leeft op het landgoed. En begeleidt de vrijwilligers die op de woensdagen komen helpen.

Vrijwilliger Jannes Wajer is al jarenlang vrijwilliger. Een brug aan het eind van de Poolseweg draagt zijn naamplaatje. Niet alleen uit dankbaarheid voor zijn jarenlange inzet: Wajer is ooit op die plek in de beek gevallen.

Aukje Tielenburg helpt nu voor de vierde keer mee. Zij heeft het ‘eiland’ onder haar hoede. Ze snoeit de rodondendrons en trekt brandnetels uit. ,,Ik heb jarenlang in het tuincentrum in Hulshorst gewerkt. Toen dat van eigenaar wisselde, ben ik gestopt. Nu ben ik blij met het vrijwilligerswerk hier op het landgoed’’, vertelt ze.

GEZELLIGHEID Behalve werken, wordt er ook veel lol gemaakt en gezellig koffie gedronken op het terras. De Essenburgh nodigt nieuwe vrijwilligers graag uit om kennis te komen maken en de sfeer te proeven. 

Wie belangstelling heeft, kan gewoon op een woensdagochtend langskomen. Zo rond 10.30 levert dat in ieder geval een kop koffie, koek of taart en mooie verhalen op. Bellen kan ook, met Max ferwerda, tel. 06 55743687.

Mieneke Braakman

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 4 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 5 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 5 uur geleden