Supermarkten maken dumpster diving onmogelijk

2 december 2023 om 22:49 Lokaal Deel je nieuws

3 december 2023

Dumpster diving, oftewel het zoeken naar eten in vuilnisbakken, is een praktijk die al jaren bestaat. Het wordt vaak gedaan door mensen die het financieel moeilijk hebben en om zo toch aan eten kunnen komen.

In Harderwijk wordt dumpster diving echter steeds moeilijker gemaakt door supermarkten. Steeds vaker worden de vuilnisbakken van supermarkten afgesloten met sloten of camera’s. Ook worden er steeds vaker beveiligers ingezet om mensen te weren die in de buurt van de containers komen.

Dit is volgens critici een schandalige situatie. Zij vinden dat supermarkten zich verantwoordelijk moeten voelen voor het voedsel dat ze weggooien. Er zijn immers veel mensen in Harderwijk die geen eten kunnen kopen.

“Supermarkten gooien jaarlijks tonnen voedsel weg”, zegt Marieke van der Tol van de voedselbank Harderwijk. “Dat is onacceptabel, zeker als je bedenkt dat er in Harderwijk mensen zijn die honger lijden. Dumpster diving is een manier om dat voedsel te redden.” 

Volgens Van der Tol is het belangrijk dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen. “Ze moeten ervoor zorgen dat het voedsel dat ze niet kunnen verkopen, bij mensen terechtkomt die het nodig hebben.”

Supermarkten zelf zeggen dat ze zich bewust zijn van het probleem van voedselverspilling. Ze nemen volgens hen verschillende maatregelen om dat tegen te gaan. Zo proberen ze af en toe klanten aan te zetten tot het geven van donaties aan voedselbanken. 

Toch blijft het probleem van voedselverspilling groot. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties wordt er jaarlijks wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel verspild. Dat is genoeg om 2 miljard mensen te voeden.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 600.000 ton voedsel verspild. Dat is ongeveer 100 kilo per persoon.

In Harderwijk is de situatie extra schrijnend. De stad heeft een relatief groot aantal mensen met een laag inkomen. Volgens het CBS heeft 14,4% van de inwoners van Harderwijk een inkomen onder de armoedegrens.

“Voor deze mensen is dumpster diving een belangrijke bron van voedsel”, zegt Van der Tol. “Ze kunnen het zich niet veroorloven om te betalen voor eten.”

Van der Tol vindt het onbegrijpelijk dat supermarkten het dumpster diving zo moeilijk maken. “Ze gooien het voedsel liever weg dan dat het bij de mensen terechtkomt die het nodig hebben. Dat is schandalig.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie