!
Wolf richt slachtpartij aan in gebied Zeeweg – Buitenbrinkweg - Riebroekersteeg in Telgt en doodt 21 schapen.
Wolf richt slachtpartij aan in gebied Zeeweg – Buitenbrinkweg - Riebroekersteeg in Telgt en doodt 21 schapen.

Wolf komt steeds dichterbij: 21 schapen gedood bij slachtpartij in weilanden grenzend aan Harderwijk

7 februari 2024 om 17:00 Dieren

ERMELO Een regelrechte ravage is wat Gerrit van de Berg maandag aantrof in de wei in buurtschap Telgt. Een wolf hield daar in de nacht van zondag op maandag een slachtpartij. In vier verschillende weilanden in een gebied van ruim honderd hectare rond de Zeeweg – Buitenbrinkweg - Riebroekersteeg werden 21 schapen van verschillende eigenaren gedood, een aantal is nog vermist.

Het is al avond als Gerrit na een bewogen dag de tijd heeft om zijn verhaal te doen. Aan zijn stem is te horen dat het dierenleed hem raakt. Acht schapen van zijn kudde zijn dood, opengereten, luchtpijpen geperforeerd. Zeven schapen raakten gewond en zijn behandeld met antibiotica. Gerrit verzucht: ,, Wolvenbeten zijn nare wonden in verband met bacteriën.” Het is de tweede keer in korte tijd dat de schapen van Gerrit getroffen worden door onheil. Onlangs verloor hij 56 schapen aan blauwtong.

BUITENSPORIG GEWELD

,,Ik werd vanochtend gebeld door de eigenaar van het land waar mijn schapen staan”, begin Gerrit. ,,In de winter staan ze bij anderen op elke keer verschillende plekken om het gras kort te houden. Wat ik aantrof, heb ik nog niet eerder meegemaakt. Natuurlijk was ik al wel eens gaan kijken bij een boer waar een wolf had huisgehouden, maar zoveel buitensporig geweld had ik nog nooit gezien.” 

GEEN PARTIJ VOOR DE WOLF

De aanwezigheid van de wolf houdt de buurtschap al tijden bezig. Niet alleen wat betreft de veiligheid van vee, maar ook die van kinderen. De boerderij waar Gerrits schapen staan, ligt tussen FC Horst en de Goede Herderschool. Gerrit: ,,Vroeger werd ons geleerd dat de wolf schuw was. Maar Nederland is zo dichtbevolkt dat die wolf steeds meer gewend raakt aan de aanwezigheid van de mens. De wolf heeft bij mij grote zware schapen gedood die meer dan 100 kilo waren. Kinderen wegen vaak maar 30 kilo en zijn voor een wolf geen partij.”

POPULATIE IN TOOM HOUDEN

Toch heeft Gerrit in de basis niets tegen de wolf. ,,Ik denk alleen dat Nederland niet helemaal geschikt is om de natuur de vrije loop te laten. Het aantal groeit veel te hard. In plaats van afschieten zijn er wellicht andere manieren om de populatie in toom te houden”, hoopt Gerrit. ,,Als het beest eens in de zoveel tijd nu gewoon één schaap helemaal op at, zou ik er vrede mee hebben. Maar deze moordmachine doodt de dieren alleen maar om vervolgens in een ander weiland verder te gaan met de slachtpartij.”     

NETTEN EN STROOM

Gerrit heeft afgelopen jaren fors geïnvesteerd in veilige netten en stroomapparatuur om zijn dieren te beschermen. De schapen waren beschermd met 90 centimeter hoge netten en op bepaalde plekken met 120 centimeter hoge netten. ,,Dat was duidelijk niet voldoende. De laatste tijd zijn er geen wolven gesignaleerd in de omgeving. Er was dus geen directe aanleiding om de dieren extra te beschermen of naar huis te halen”, licht Gerrit toe.      

Inspecteurs van BIJ12 deden onderzoek bij Gerrit en de twee andere gedupeerden. Deze instantie voert namens de gezamenlijke provincies de monitoring van de wolvenpopulatie uit. Ook handelen ze de zogenaamde wolvenschade op vee af. Op basis van de type wonden bij Gerrits schapen en pootafdrukken gaat het vrijwel zeker om de wolf. Voor Gerrit bestaat daar geen twijfel over.

Tim van Donkersgoed en Frieda Fennell

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie