Gertie van Dijk-Vermeulen.
Gertie van Dijk-Vermeulen. Eigen foto
COLUMN

Gertie van Dijk-Vermeulen over de roep om vrede vanuit Harderwijk

8 februari 2024 om 14:00 Column

Met nog de tonen van het mooie kerstlied van vrede op aarde in het hoofd, zijn we inmiddels alweer ruim een maand in het nieuwe jaar beland. En nog altijd met die wens van vrede op aarde. De beelden en berichten over onvrede komen dagelijks op ons netvlies.

In het straatbeeld van Harderwijk zien we hier en daar een blauwe vlag met daarop de vredesduif wapperen. Een stil bewijs van die roep om vrede. Er wordt hier geen partij gekozen; er wordt niet geoordeeld. Nee, hier alleen de hartenwens dat het overal vrede is. Een grote wens, ik weet het…En hoe vaak moet ik horen: ‘Het wordt toch niks…’ Je zou er moedeloos van kunnen worden.

Nou is vrede niet alleen de afwezigheid van oorlog. Vrede wil veel meer zijn. Vrede is ook vrijheid, vriendschap, vreugde, vergeving en verzoening. Allemaal vvvvv…..en in die vogelvlucht mag ik u en jou meenemen, want aan deze vrede kunnen we zelf ons steentje bijdragen.

Vrede is vrijheid. In vrijheid mogen zijn wie je bent, maar ook die ander in vrijheid laten zijn, wie hij of zij wil zijn. Vrede is ook vriendschap en wat hebben we die nodig. In het eerste hoofdstuk van de Bijbel staat al dat het niet goed is als de mens alleen is. Vrienden hebben we nodig zoals Toon Hermans dat zo mooi verwoordt: ‘wandtegeltjeswijsheid maar zo waar…’

Vergeving en verzoening; het zijn wat zwaardere woorden, maar wat voelt je rugzak lichter als je hebt vergeven

Je hebt iemand nodig; stil en oprecht. Eentje die met je lacht en met je grient. Hopelijk heb je zo’n vriend. Vrede is vreugde, meestal te vinden in juist de kleine dingen om je heen; de sneeuwklokjes die weer boven de grond komen of dat telefoontje juist als je het niet verwacht. Vergeving en verzoening; het zijn wat zwaardere woorden, maar wat voelt je rugzak lichter als je hebt vergeven. Met die last hoef je dan zelf ook niet meer te zeulen.

In Harderwijk is een groep mensen verenigd in de ambassade van vrede. Al vijf jaar organiseren zij in de landelijke vredesweek in september de Walk of peace, met als doel aandacht te vragen voor al die plekken in de wereld waar de vrede ver te zoeken is. En ieder jaar hopen zij dat u en jij ook meelopen in die wandeling door de binnenstad. Want vrede willen we toch allemaal? Vanaf maart willen zij iedere eerste vrijdagavond van de maand tussen 19.00 en 20.00 uur opnieuw zichtbaar zijn en in stilte waken. Bij de muziektent in het Plantagepark kunnen u en jij ze vinden en meedoen; een licht ontsteken en een tijdje mee waken.

Gertie van Dijk-Vermeulen, verbonden aan de Protestantse Gemeente Harderwijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie