Afbeelding
Eigen foto

Trouwen in coronatijd vergt veel flexibiliteit

2 december 2021 om 09:00 Achtergrond

HARDERWIJK Een vaste zitplaats en een feest dat uiterlijk om 20.00 uur afgelopen moet zijn: trouwen in coronatijd is niet makkelijk. Maar niet alle bruidsparen laten zich daardoor weerhouden. ,,Het was alsnog een fantastische dag met onze dierbaren.”

,,De beleving van trouwen is anders geworden. Momenteel gaat de horeca natuurlijk om acht uur ‘s avonds dicht en moet alles binnen geplaceerd plaatsvinden. Ook ik heb te maken met veel verplaatsingen van bruiloften”, zegt weddingplanner Joske Kunst van Hagelwit. Maar minder druk heeft de weddingplanner het niet. ,,De aanvragen voor volgend jaar stromen nog binnen. Dit zorgt ook weer voor onrust bij bruidsparen over locaties die mogelijk vol komen te zitten.”

BRUILOFT VERPLAATSEN In de tijd voor corona schommelde het aantal bruiloften landelijk rond de 63.000. Vorig jaar waren dit er minder, zo’n ruim 50.000. In de gemeente Harderwijk vonden er vorig jaar 145 bruiloften plaats. Het jaar ervoor waren dit er 189.

,,In het voorjaar en in de zomermaanden trouwen de meeste mensen. Het zou mooi zijn als we in april weer kunnen starten met de bruiloften zoals we voorheen gewend waren. Veel bruidsparen hopen daar ook op en verplaatsen hun bruiloft daar naartoe”, aldus Kunst.

Hoewel weddingplanner Kunst merkt dat veel bruiloften worden verplaatst, kiezen niet alle aanstaande echtparen ervoor om hun bruiloft uit te stellen. Zo besloten Nils en Fieke Waanders om afgelopen voorjaar toch in het huwelijksbootje te stappen. ,,Blijven uitstellen wilden we niet. Voor de eerste datum, in september, waren we al druk met alle voorbereidingen. Als het dan niet door kan gaan zoals je dat wilt, is dat een domper. Dat heeft ons doen besluiten om een back-upplan te hebben voor een tweede datum in mei. Het plan was om dan sowieso te trouwen met aanpassingen”, vertelt Fieke Waanders.

FLEXIBILITEIT Door corona beleefden Nils en Fieke hun trouwdag met de mensen die het dichtst bij hun staan. ,,Als je moet gaan strepen in je meest dierbare mensen wordt het wel een lastig verhaal. Maar wij hadden voor overdag sowieso een groep van ongeveer vijfentwintig gasten, dat was dus al een kleinere groep.”

Om toch iedereen te zien die in het oorspronkelijke plan naar het avondfeest zou gaan, werd een drive thru met de auto georganiseerd. ,,Zo konden we deze gasten toch persoonlijk nog even spreken. Om ze een klein beetje te laten meegenieten hadden we een hapje en drankje geregeld voor tijdens het wachten”, aldus het echtpaar. 

Fieke en Nils kijken uiteindelijk terug op een fantastische dag. ,,We hebben corona op onze trouwdag niet als een belemmering ervaren. De belangrijkste mensen waren er op onze dag bij en we hebben de overige gasten toch even gesproken. In plaats van een groot feest in de avond, werd het een intieme dag  waarbij we alle tijd hadden voor elkaar en onze gasten.”

Kunst vindt de aankomende tijd spannend, maar probeert het beste ervan te maken. ,,Als weddingplanner moet je sowieso al flexibel zijn. Met de regelgeving die van de één op andere dag totaal kan veranderen, wordt hier nog meer beroep op gedaan. De bruidsparen moeten ook steeds anticiperen op de maatregelen en daar komen geregeld emoties bij los. Maar we blijven positief met back-up plannen.”

Wist je dit al over het huwelijk?

De witte jurk, het boeket en een grote taart: op de meeste bruiloften vind je dit terug. Achter deze gebruiken gaan nog wat leuke weetjes schuil. Ken jij ze al?

-Hoogte van de taart

Al vanaf de Middeleeuwen bouwen mensen hoge taarten voor huwelijksfeesten. In Engeland was het toen gebruikelijk dat de gasten op de bruiloft zelf gebak bij zich hadden en hier een hoge stapel van maakten. Als het bruidspaar elkaar een kus kon geven over de taart heen, dan zou dit zorgen voor geluk in het huwelijk.

-Een bruidsboeket van kruiden

In de Romeinse tijd bestond een bruidsboeket uit sterke kruiden en specerijen om kwade geesten af te schrikken. Na de bruiloft van de Britse koningin Victoria en prins Albert (1840) maakten de kruiden plaats voor bloemen. Sindsdien werd het normaal om een boeket te hebben van bloemen.

-Witte trouwjurk

Na het huwelijk van koningin Victoria kwam een witte trouwjurk in de mode. Hiervoor droegen vrouwen hun allermooiste jurk die symbool stond voor het aanzien van de familie.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie