!
Bert van Oosten (links) met Gert Althof: ,,Het is belangrijk om goed te luisteren en alert te zijn.”
Bert van Oosten (links) met Gert Althof: ,,Het is belangrijk om goed te luisteren en alert te zijn.” Rinus van Denderen

Rouwcentrum Schaftenaar in Harderwijk: ‘Na een uitvaart stopt het niet, mensen verdwijnen niet zomaar uit onze gedachten’

21 november 2023 om 18:30 Het laatste afscheid

HARDERWIJK De feestdagen staan weer voor de deur. Een tijd waarin het gemis van een geliefde extra zwaar kan aanvoelen. Als nabestaande moet je verder, maar die lege stoel aan tafel is wel erg confronterend. ,,Daar hebben wij aandacht voor; nabestaanden moeten op ons kunnen terugvallen”, zeggen Gert Althof en Bert van Oosten van Rouwcentrum Schaftenaar. “Wij helpen hen om hun leven weer op de rit te krijgen na het verlies van een dierbare.”

Bij Schaftenaar houdt het niet op na de uitvaart. ,,Mensen verdwijnen niet zomaar uit onze gedachten”, zegt Althof. ,,In een zware periode zijn wij heel intensief betrokken bij een familie, dat schept een band. Een paar weken na de uitvaart hebben wij contact met de nabestaanden om te vragen hoe het gaat en of we nog ergens mee kunnen helpen. We willen dat mensen weten dat ze altijd nog bij ons terechtkunnen voor vragen. Een jaar na het overlijden sturen we een kaart van medeleven. Uit ervaring weten we namelijk dat dit een moeilijke datum is voor nabestaanden.”

NA DE UITVAART

,,Veel mensen nemen zelf ook nog even contact met ons op na een uitvaart”, vervolgt Althof zijn verhaal. ,,Zo stuurde iemand die zijn vrouw verloren was, een appje dat hij deze moeilijke dag toch ook als feestelijk ervaren had. Hij kon terugkijken op een prachtig afscheid en voelde naast verdriet ook geluk.”  

Rouwcentrum Schaftenaar verzorgt begrafenissen en crematies in de regio Harderwijk, Hierden, Ermelo, Putten, Nunspeet, ’t Harde, Elburg en Zeewolde. Naast traditionele begrafenissen en crematies verzorgt de onderneming ook veel uitvaarten met een eigentijdse invulling. 

,,Na een uitvaart kunnen wij nog helpen met praktische zaken, zoals het versturen van een dankbetuiging of de afhandeling van enkele financiële zaken”, legt Bert van Oosten uit. ,,Maar als we merken dat iemand mentale hulp nodig heeft, weten wij waar iemand met een hulpvraag terechtkan. Het is belangrijk om goed te luisteren en alert te zijn. Omdat wij al jarenlang heel wat kennis en kunde verzameld hebben, weten wij als geen ander de weg en dit brengt mensen rust.”

VAN TEVOREN NADENKEN

Wat ook rust brengt, is dat mensen van tevoren over hun eigen uitvaart nadenken, zodat wensen kenbaar gemaakt en vastgelegd kunnen worden. Althof: ,,We snappen dat je eigen overlijden geen leuk onderwerp is om over na te denken, maar de dood is nou eenmaal onderdeel van het leven.”

,,Wanneer de wensen van tevoren bekend zijn, scheelt dit nabestaanden een hoop regelwerk. Juist in een voor hen toch al emotioneel zware tijd is het fijn als uitvaartwensen bekend zijn. Deze wensen kunnen worden besproken en vastgelegd in ons gratis boekje ‘Om alvast over na te denken’. Wie het lastig vindt om zijn of haar wensen vast te leggen, kan daarvoor vrijblijvend bij ons terecht. Wij geven graag inzicht in alle mogelijkheden die er zijn.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Rouwcentrum Schaftenaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie