!

laat recreanten niet betalen voor natuurbezoek!

30 november 2021 om 16:30 Lokaal Deel je nieuws

Persbericht ChristenUnie Harderwijk

ChristenUnie: “ Laat recreanten niet betalen voor natuurbezoek!

Op dit moment wordt er op de Veluwe een discussie gevoerd over het beperken van toegang tot bepaalde kwetsbare gebieden. De gemeente Harderwijk mag reageren op de plannen. De ChristenUnie Harderwijk wil dat de gemeente zelf zeggenschap blijft houden over toegang tot de eigen gronden en dus geen betaald parkeren invoert.

“Natuurbehoud en het (recreatief) gebruik van de natuur moet in balans blijven. Het is goed dat de provincie plannen maakt om kwetsbare natuur te beschermen, maar Harderwijk moet niet haar zeggenschap kwijtraken. De recreatiezonering is niet zomaar een kaart die bepaald wordt door de provincie om de natuur te beschermen. Er zit namelijk ook een andere kant aan, want het raakt ook de leefomgeving van de inwoners van Harderwijk, waarin zij genieten van de natuur, tot rust komen en recreëren. De ChristenUnie begrijpt natuurlijk dat kwetsbare delen van de Veluwe beschermd moeten worden, maar daarbuiten moet de natuur voor iedereen toegankelijk blijven. Betaald parkeren moet je niet inzetten om een tekort in de begroting van terreinbeheerders te dekken. Leg deze last niet bij de natuurbezoeker neer, maar maak gebruik van de subsidies die er zijn vanuit de Provincie Gelderland.

De Harderwijkse ChristenUnie sluit hierbij aan bij de fractie in de Gelderse Provinciale staten, waar recent een CU-motie werd aangenomen om de natuur toegankelijk te houden voor alle Gelderlanders. De natuur is waardevol op zichzelf en draagt sterk bij aan de gezondheid en het welzijn van Mensen. De financiële bijdrage uit de subsidieregeling Natuur en Landschap is bedoeld om de natuur toegankelijk en openbaar te houden. Daarom vindt de ChristenUnie het niet juist dat betaald parkeren mogelijk de toegankelijkheid van natuurgebieden gaat beperken. In het bijzonder niet voor inwoners met een laag inkomen of inwoners die afhankelijk zijn van de auto, zoals mindervaliden. Het verdelen van de parkeerdruk bij natuurgebieden wordt in de plannen voor recreatiezonering al geregeld. Betaald parkeren is daarvoor niet nodig en ongewenst.

__________________________________________________________________________

Noot voor de redactie: voor meer vragen kunt u contact opnemen met Ilonka Donker: 06 22 54 50 83

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie