!
De poster van de quiz hangt op diverse plekken in Harderwijk.
De poster van de quiz hangt op diverse plekken in Harderwijk. Pascal Kroon

Veel belangstelling voor Harderwijkse Geschiedenisquiz

20 oktober 2021 om 09:19 Lokaal Deel je nieuws

Al bijna veertig deelnemers hebben zich inmiddels aangemeld voor de Harderwijker Geschiedenisquiz, die op woensdag 10 november wordt gehouden. “Dat ging sneller dan verwacht”, zo zegt presentator Martijn Pijnenburg, “maar we hebben genoeg plek voor nog meer teams. Ook individuele aanmeldingen zijn welkom.”

De Harderwijker Geschiedenisquiz werd in 2018 voor het eerst gehouden. Opzet was om Harderwijkers te interesseren voor de plek waar ze wonen. Want dat Harderwijk een lange en rijke geschiedenis heeft weten de inwoners wel, maar vaak kennen ze de verhalen niet. Daar willen de quizmasters verandering in brengen. Niet door naar saaie jaartallen te vragen, maar door vragen te stellen over zaken die we gewoon kunnen zien, zoals een Dolfinarium, een Vischpoort en het nieuwe Waterfront.

“Natuurlijk worden er ook wel feitelijke vragen gesteld, maar we willen de geschiedenis tot leven brengen door voorwerpen te tonen en filmpjes te laten zien”, zo vertelt Pascal Kroon, fervent quizliefhebber en lid van de organisatie. “We hebben bijvoorbeeld tijdens de tweede editie een filmpje van de landing van The A-team op de Stille Wei laten zien. Dat is misschien geen groot historisch feit, maar het is wel heel grappig. En als je ziet hoeveel mensen daar destijds op afkwamen…...”

De Harderwijkse Geschiedenisquiz editie 2021 wordt gehouden op twee locaties: het Bottermuseum en het Bakkerijmuseum. Beide locaties liggen pal naast elkaar. De teams wisselen halverwege de avond van plek.

De quiz van dit jaar sluit aan bij het thema de Maand van de Geschiedenis: ‘Aan het werk’. Kortom, het accent van de vragen komt te liggen op Harderwijk en werk. Het begrip ‘werk’ is natuurlijk heel breed. De pepernotenfabriek staat voor werk, maar ook het trainen van dolfijnen is gewoon werk.

De quizavond is een echt Harderwijkse aangelegenheid. Vier organisaties werken samen: historische vereniging Herderewich, stichting Het Rondeel, de Botterstichting en het bakkerijmuseum.

De presentatie is in handen van Martijn Pijnenburg van Herderewich en Jannet Doornhof van Stichting Het Rondeel.

Deelnemers kunnen zich individueel of als team opgeven. Dat kan door een mail te sturen naar HarderwiekerGeschiedenisQuiz@gmail.com  Een team telt minimaal drie en maximaal 5 personen. Individuele aanmeldingen worden samengevoegd tot een nieuw team. Deelname kost 5 euro per persoon. Vermeld in de mail altijd een telefoonnummer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie