!

‘Mist Europa de boot?’ in Nieuwsuur Harderwijk

11 oktober 2021 om 16:54 Lokaal Deel je nieuws

HARDERWIJK - De Harderwijkse historicus en oud-geschiedenisleraar Liek Mulder verzorgt dinsdagavond 19 oktober in Centrum de Zin het tweede Nieuwsuur Harderwijk van het nieuwe seizoen, met ditmaal als thema ‘Mist Europa de boot?’

In een uur praat Liek Mulder zijn gehoor bij over de actualiteit van dit moment. Deze keer staat de positie van ‘Europa’ in de wereld centraal. Want terwijl de ogen van vrijwel de hele wereld op Afghanistan waren gericht, werd achter de schermen een spectaculaire internationale overeenkomst  voorbereid.

Op 15 september, exact een maand na de val van Kaboel,  kwam de aankondiging van AUKUS, een veiligheidspact tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. AUKUS is met name gericht tegen de Volksrepubliek China dat de Zuid-Chinese Zee claimt. Frankrijk is boos, niet alleen vanwege de gecancelde onderzeebootorder van 40 miljard euro, maar ook omdat het land grote belangen heeft in de Indische Oceaan en niet is uitgenodigd mee te doen.

Welke consequenties heeft AUKUS voor de Europese Unie? Waarom is de EU botweg gepasseerd en genegeerd? Stelt ‘Europa’ internationaal nog wel iets voor? Lastige vragen. Op 19 oktober zoeken we naar antwoorden. En die zijn er!

In Nieuwsuur Harderwijk bekijken we de actuele gebeurtenissen vanuit historisch
perspectief en proberen we te begrijpen wat er nu werkelijk aan de hand is en wat er in de nabije toekomst in dit deel van de wereld zou kunnen gebeuren. En: vragen stellen mag! Nieuwsuur begint om acht uur in Centrum de Zin aan de Stationslaan 32 en is zoals altijd gratis toegankelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie