!
Interieur smederij
Interieur smederij Hans van der Lugt

Scheeps Smederij Veluvia in Harderwijk doet mee aan open monumentendag

6 september 2021 om 19:54 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 11 september is de historische smederij geopend voor publiek. De smederij ligt op het terrein van de voormalige scheepswerf Veluvia aan de Havendijk 1 in Harderwijk, aan de voet van de korenmolen tegenover het stadhuis. 

De smederij is sinds 1911 in gebruik en bijna geheel in originele staat. Hier werden vroeger de Botters en Pluten gebouwd die gebruikt werden voor de visserij op de Zuiderzee. Proef de sfeer van dit visserij erfgoed.

Zaterdag 11 september worden demonstraties gehouden, er wordt uitleg gegeven over het eeuwen oude ambacht smeden en u kunt smeedwerkstukjes te koop.

Historie van  Smederij Veluvia 1911 tot heden.

Op de werf Veluvia in Harderwijk hield men zich van oudsher bezig met de bouw en reparatie van zowel Zuiderzee- als Noordzeebotters, Pluten en andere kleine vissersvaartuigen. Het smeedwerk werd aanvankelijk uitbesteed aan twee bedrijven. In  1911 richtte de werf eigenaar Johan Oost zelf een smederij op. Deze smederij werd ingericht voor het smeden van onderdelen voor vissersboten. Aan het vuur stond Adriaan Roggeveen, die ook paardensmid was. Toen Roggeveen een eigen bedrijf begon, had Oost zijn tweede zoon, Lourens, een smidsopleiding achter de rug en kon deze het werk overnemen.
Na 1950 was het gedaan met visserij en grote reparaties, men beperkte  zich nog tot het allernoodzakelijkste onderhoud. Na 1969, het jaar waarop Lourens zoon Johan het bedrijf verliet, was er nauwelijks meer sprake van activiteit.

De smederij lag stil.

Fam. Roelofsen kocht in 1975 de werf en de helling van de familie Oost. Op de helling bevond zich nog altijd de smederij, die inmiddels hard aan een opknapbeurt toe was. In nauw overleg met de gemeente Harderwijk, Monumentenzorg en de provincie Gelderland werd deze renovatie opgepakt en deels gefinancierd. Eind 2004 was de smederij gereed.

In 2011 bestond de smederij 100 jaar en dit is gevierd met het smeden van een kunstwerk de gezonken botter. Deze staat op de sokkel voor de smederij.

In het jaar 2021 bestond de smederij 110 jaar. Wederom een lustrum en de schoorsteen rookt weer als vanouds. De toekomstplannen zijn om de smederij te gebruiken als historische werkplaats en te behouden als  industrieel erfgoed.

De smederij is iedere zaterdag vanaf 10 uur geopend voor publiek. De smid ontvangt u graag en legt een en ander uit over het ambacht en de werf.

Volg ons op:

Facebook Smederij Veluvia

www. Veluvia.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie