!
Nu nog een bouwput, straks een prachtige stek voor het 'vispaleis' van Peter en Dries van den Berg.
Nu nog een bouwput, straks een prachtige stek voor het 'vispaleis' van Peter en Dries van den Berg. Foto: Merjenburg

VISPALEIS MOET LANDELIJKE PUBLIEKSTREKKER WORDEN

14 september 2017 om 23:25 Algemeen

HARDERWIJK – Afgelopen weekend gaven vader en zoon van den Berg het startsein, voor de bouw van hun nieuw te bouwen viswereld. Onder aanwezigheid van genodigden, werd het bouwbord onthuld op de nieuwe locatie aan de Stephensonstraat.

Peter: “Na vele jaren planning zijn we eindelijk met de nieuwbouw gestart. We zijn dan ook bijzonder enthousiast dat we met ons nieuwbouwproject kunnen beginnen, en hiermee ons bedrijf kunnen voortzetten. De planning is om medio 2018 open te gaan, dus werk aan de winkel, maar met de positieve inzet van de gemeente, aannemers en betrokkenen lukt dat zeker.”

Peter beantwoordt de veel gestelde vraag waarom ze niet op de huidige locatie zijn gebleven. “Zoals iedereen kan zien, is het gebied rondom de twee havens vrij gemaakt en gesaneerd voor nieuwbouw. Hier past volgens stedenbouwkundigen en waterfrontbestuur geen rookactiviteiten tussen.

Daarom hebben we, net als de rest van de bedrijven in het havengebied, ingestemd met deze nieuwe locatie. Om hier met alleen een winkel te blijven en de rokerij naar het industrieterrein verplaatsen, was voor ons geen optie omdat we juist willen laten zien wat we doen. Op deze wijze blijft toch nog een visrokerij zichtbaar voor de bewoners en toeristen in Harderwijk, een rijke visgeschiedenis, die we niet moeten wegstoppen.”

Meer beleving

Peter geeft aan dat het pand geheel in authentieke Zuiderzeestijl wordt gebouwd. “Het moet sfeer uitstralen en uitnodigend zijn. In het project vloeien vier onderdelen samen tot een echt visbelevingcentrum. Centraal staat de ambachtelijke palingrokerij met 2 schoorstenen van 22 meter hoogte, die boven de N302 uit gaan prijken.

De gemetselde kolos van 12 meter zal worden bekroond met 2 vierkante stalen pijpen, zoals begin van de vorige eeuw te zien was op de Garnalenverwerkingsfabriek van Eibert den Herder.

De visspeciaalzaak is een voortzetting van de huidige lijn, maar er komt meer beleving. Er komt een homarium met kreeft, schelp- en schaaldieren en een verse vis fileerhoek.

In het verleden stopten winkelinrichters juist alle ‘bereiding werkzaamheden’ achter de schermen, maar tegenwoordig willen de klanten graag zien wat er met het product gebeurt.

Volgens Dries wordt het wel een heel ander soort winkel, dan toen hij bijna 40 jaar geleden begon. “Toen verkocht ik alleen paling, haring en makreel, nu liggen er dagelijks al meer dan 100 soorten vis en visproducten.”

Museum

“Daarnaast huisvesten we straks het landelijke Palingmuseum, waarin we onze gasten het verhaal van de Paling van vangst tot verkoop tonen. Hier wordt de visserijgeschiedenis van Harderwijk, de palingverwerking, palingsoorten, gehanteerde palingconsumptie en de voortplanting gepresenteerd. De toegang is gratis en tevens toegankelijk voor minder validen. Volgend jaar mei onze zaak 40 jaar en we hopen dan dit jubileum in het nieuwe pand te kunnen vieren,” aldus een enthousiaste Peter.

DOOR LEX SCHUIJL

Een 'artist impressie' van hoe er straks uit moet komen te zien.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie