!
Afbeelding
Julius de Graaf
Column

Voorganger Julius de Graaf over het feest van Driekoningen en de oproep om in beweging te komen

2 januari 2023 om 17:00 Column

Komend weekend is het feest van Driekoningen. Een sfeervol feest dat door Christenen van uiteenlopende achtergrond, over de hele wereld wordt herdacht en gevierd. Ja, dit is een heel ander begin dan u gewend bent. 

Het kiezen van dit onderwerp, heeft mij overigens wel op een andere manier laten kijken naar de beweegredenen van deze drie koningen, magiërs of wijzen. Drie termen die door en met elkaar in de verschillende Bijbelvertalingen staan.
Wat mij nu met name bezighoud is de vraag hoe het komt dat drie mensen die op een andere plek in de wereld wonen, min of meer tegelijkertijd op weg gaan. Om dan wel weer tegelijk uit te komen in het stadje Bethlehem. Wat dreef deze mensen? Waar gingen zij naar op zoek? Wisten zij wat zij gingen doen?

Het is nogal een lange reis die zij hebben ondernomen, een reis die niet vooraf vaststond. Niet uit een reisgids of via een website op het internet. Nee gewoon op weg gaan omdat je ervan overtuigd bent dat er iets belangrijks is. Op weg gaan om zelf te ontdekken wat er eigenlijk speelt. En misschien konden zij niet anders, was het gevoel zo sterk dat zij dit gewoon niet naast zich neer konden leggen en wel op pad moesten gaan.

Dit brengt mij bij de vraag: ,,Wat drijft u, wat drijft jou, wat drijft mij?”

Wanneer, waarom en voor wat komen wij in (nog) beweging? Waar zou u, jij, ik eind 2023 willen staan. Zijn er zaken zo belangrijk dat wij bereid zijn iets op te geven en op weg gaan om; te ontdekken, te ontwikkelen, bij te dragen ... 

Even een klein stukje uit een gedicht over de drie wijzen:
,,De wijzen zijn voor ons een uitnodiging,        
om op te staan en om te gaan zoeken.
Zoeken naar licht in ons leven.
Vooraf kunnen zij ons al zeggen, dat stil blijven staan niets oplost.
Oude zekerheden vasthouden en angstvallig bewaken snijdt de toekomst wellicht af.’’

Hierbij dus een oproep om in beweging te komen, te ontdekken. Natuurlijk het liefst samen met anderen. En wie weet waar wij uitkomen of wie wij tegen zullen komen! Bijvoorbeeld net zoals de drie wijzen die tegelijk in Bethlehem aankomen. Eerder werden zij al ontboden bij de door de Romeinse heersers aangestelde koning, die hen op het hart drukt hem toch vooral te komen vertellen wie en waar zij gevonden hebben wat zij zochten. 

Dit doen zij niet en alle drie gaan zij weer hun eigen weg naar huis. 
Hoe wonderlijk kan het zijn!
Wie weet maken wij ook iets dergelijks mee.
Hoe wonderlijk zou dat zijn?

Julius de Graaf, eigen voorganger H. Catharinakerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie