!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Langdurige effecten lockdown opvangen

16 februari 2021 om 08:45 Algemeen

HARDERWIJK - De gezamenlijke fracties in de Harderwijker gemeenteraad willen dat het college van burgemeester en wethouders komt met voorstellen hoe de langdurige effecten van de lockdown de komende negen maanden op te vangen. In maart moet hiervoor een voorstel liggen bij de raad.

Wijnand Kooijmans

 De fracties geven aan complimenten te geven voor de wijze waarop het college al voor langere periode bezig is met het ondersteunen van de Harderwijkers in algemene en specifieke zin. Ook de aandacht voor mensen wordt als zichtbaar ervaren en doet velen ook erg goed.

Maar veel Harderwijker ondernemers, instellingen, verenigingen en vrijwilligers worden, zo geven de fracties aan, geconfronteerd met enerzijds doorlopende kosten en anderzijds een onduidelijk perspectief. Dat maakt dat de fracties nu gezamenlijk actie vragen van het college.

Door de fracties wordt aangegeven dat zij graag een overzicht ontvangen van die ondernemers, (culturele)instellingen, vrijwilligersorganisaties die het op dit moment vanwege de duur van de tweede coronagolf en mogelijk derde golf moeilijk hebben, perspectief missen en door onduidelijkheid over de bijdrage vanuit de gemeente de komende negen maanden hun hoofd boven water kunnen houden. Gevraagd wordt om maatwerk voor deze partijen aan de raad voor te leggen waarbij de meest kritische gevallen voorrang moeten krijgen. Ook moet hierbij aandacht worden geschonken aan de sociaal maatschappelijke effecten van de corona-crisis, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid en de gevolgen voor jongeren.

Het college wordt gevraagd ook met een voorstel naar de raad te komen voor dekking van de benodigde maatregelen. Of voor eventuele kwijtschelding of ondersteuning. De gelden moeten dan komen uit de reserveringen/voorzieningen die daarvoor in aanmerking komen gedurende de loop van dit jaar. Het college wordt opgeroepen maatschappelijk belangrijke instellingen, zoals de Voedselbank, stichting mensen in nood, etc en kwetsbare groepen te blijven ondersteunen. Hun voortbestaan moet worden gewaarborgd.

De raad wil ook een overzicht van inkomsten die de gemeente mis loopt aan belastingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om lagere parkeerinkomsten, minder havengelden en lagere opbrengsten zwembad.

Ook wordt een overzicht gevraagd van de inkomensvoorzieningen, waarop inwoners van Harderwijk een beroep hebben gedaan sinds 1 maart 2020 op grond van allerlei regelingen. Hierbij moet ook worden aangegeven hoe lang het duurt voor aanvragen worden afgehandeld en het aantal afwijzingen voor bestaande regelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie