Logo harderwijkercourant.nl


Gerrit Kevelam en Bert Holleman van GemeenteBelang maken zich sterk voor een reconstructie van het oude havenhoofd
Gerrit Kevelam en Bert Holleman van GemeenteBelang maken zich sterk voor een reconstructie van het oude havenhoofd

'Havenhoofd' kan meerwaarde zijn'

"Men kan dan vogels spotten, boten zien binnenvaren of gewoon op een bankje van het uitzicht genieten. Het Havenhoofd van Harderwijk was vroeger een begrip. Dit is de perfecte plek om een stukje oude historie nieuw leven in te blazen."

HARDERWIJK – Gemeentebelang Harderwijk-Hierden maakt zich al enige tijd sterk voor het opnieuw ‘bewandelbaar’ maken van de pier en de reconstructie van het Havenhoofd. Bert Holleman raadslid van Gemeentebelang heeft zich hier sterk voor gemaakt.

In eerste instantie werd de locatie achter het dolfinarium gepland, maar dit plan stuitte op bezwaren van Waterscouting Tjerk Hiddes. Dit zou op hun terrein voor veel overlast gaan zorgen.

Wandeling

Om die reden is Gemeentebelang gaan zoeken naar een alternatieve locatie en is uitgekomen op het uiterste puntje van de pier bij het Strandeiland. Holleman: “Na de realisatie staat een mooie wandeling naar het Havenhoofd garant voor een fenomenaal uitzicht op het Wolderwijd en op Harderwijk. Wij voorzien dat het Havenhoofd voor zowel bewoners als voor bezoekers van het Strandeiland een belangrijke recreatieve meerwaarde kan krijgen.

Brede steun

Tijdens de behandeling van de kadernota in de raad kreeg Gemeentebelang tot haar tevredenheid brede steun in de raad. Het CDA, PvdA, VVD en fractie Karayavuz steunden de ingediende motie. “Enkele partijen hebben tegen het amendement gestemd, die blijkbaar niet zoveel op hebben met het rijke visserijverleden van Harderwijk."

Vogels spotten

Als het oude hoofd hersteld wordt kan men hier vogels spotten, boten zien binnenvaren of gewoon op een bankje van het uitzicht genieten.

Het Havenhoofd van Harderwijk was vroeger een begrip: "Juist gezien de ontwikkelingen op de vernieuwde boulevard is dit een perfecte plek waar we een stukje oude historie van Harderwijk nieuw leven kunnen inblazen." aldus Holleman.

Samen met enkele Harderwijkers wil hij - nu de gemeente de eigenaar is - die kans met beide handen grijpen. Destijds was het hoofd een houten constructie aan het uiterste puntje van de pier met daarop een bakenlicht en een misthoorn voor een veilige thuiskomst van de uitgevaren vissersschepen.

Kostenbesparend

Gemeentebelang voorzitter Gerrit Kevelam wijst ook op het voordeel van deze oplossing. “Het is ook nog eens een kostenbesparend alternatief, want in plaats van vier kost het de gemeente nu slechts anderhalve ton.

Daarnaast ligt er al een bestaand pad halverwege de pier."

Openbaar

Tenslotte is het Strandeiland een openbare gelegenheid zodat het voor iedereen toegankelijk is, en dus niet voor overlast zorgt.

Reageer als eerste