Logo harderwijkercourant.nl


Foto: Majada Projectmanagement

Met collectief 'Harderwijk in de Zon' regelen inwoners het zelf

Harderwijk - Voor de jury van het collectief "Harderwijk in de zon" zit de klus er op. Tijdens een drukbezochte avond in het Chr. College Nassau Veluwe presenteerde de jury het bedrijf van haar keuze: Slim Solar Systems uit Nunspeet. Het bedrijf is geselecteerd om de zonnepanelen te leveren en te installeren. Het aanbod van dit bedrijf sluit het beste aan bij de wensen en criteria van de deelnemers. Jurylid Harry Fikse had al meerdere offertes opgevraagd maar vond het lastig om een keuze te maken. "Waar let je op bij het maken van een keuze? Vergelijken kan bijna niet vanwege de veelheid van keuzes en adviezen". Hij is heel blij met het aanbod wat er ligt en hoopt dat de andere deelnemers hier ook mee verder kunnen.

Meer dan 600 deelnemers
Ruim 600 huishoudens uit Harderwijk en Hierden hebben zich voor "Harderwijk in de Zon ingeschreven". Tijdens de avond op 6 juli waar het aanbod werd gepresenteerd maakten veel mensen van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen. Onderwerpen die daarbij aan bod kwamen gingen o.a. over BTW-teruggave, garantie, dakopstelling, monitoring en het schoonhouden van panelen. De aanwezigen waren zeer positief over het proces en blij met het voorwerk wat de jury heeft gedaan. De verwachting is dat veel deelnemers op het aanbod ingaan.

Het collectief is een initiatief van de gemeente Harderwijk in samenwerking met Veluwe Duurzaam. Bram Oudejans, beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente Harderwijk is blij hoe het verlopen is: "Mooi om te zien dat we als gemeente een voorzet geven en dat inwoners het zo enthousiast overpakken en er verder vorm en inhoud aan geven".

Wensenlijstje
Tijdens de eerste bijeenkomst in mei zijn de wensen en voorkeuren van de deelnemers geïnventariseerd. Garantie op opbrengst en goede kwaliteit van omvormers en panelen scoorden hoog. Zeven juryleden hebben zich de afgelopen weken gebogen om het 'wensenlijstje' te vertalen naar een kwalitatief aanbod tegen een scherpe prijs. 

Mooi proces, veel geleerd
De jury werd bij tourbeurt voorgezeten door de onafhankelijke voorzitters Wim Sederel en Ruud Mantingh van energiecoöperatie Endura. De juryleden zijn inwoners die zich ook voor het collectief hadden ingeschreven. Huiseigenaar Evert Raaijen is daar als onafhankelijk specialist in zonne-energie ook bij gevraagd. Raaijen doet al jaren mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route en heeft al veel plaatsgenoten op weg geholpen. 
Jurylid Harry Fikse geeft aan dat hij veel geleerd heeft van het proces. "Je zit daar omdat je graag een goed panelenpakket wilt. En je zit er ook als representant voor een grote groep mensen die verwacht dat je een goede keuze maakt. Dat voelt als een grote verantwoordelijkheid. Ik heb het overigens met heel veel plezier gedaan".

Voortgang
De mensen die zich hebben ingeschreven krijgen de komende week het aanbod met diverse pakketten toegestuurd. Ze kunnen kiezen uit twee kleuren panelen en twee verschillende omvormsystemen  De deelnemers hebben tot 1 september de tijd om te reageren. Het streven is dat uiterlijk in april 2018 de zonnepanelen bij de deelnemers op hun dak liggen. De inschrijftermijn voor 'Harderwijk in de Zon' is inmiddels gesloten. Andere Harderwijkers die ook zonnepanelen op hun dak willen kunnen bedrijven vinden op www.veluweduurzaam.nl. De kwaliteit van de huidige zonnepanelen is heel goed, ook is de landelijke salderingsregeling voorlopig nog van kracht. Daardoor is het voor velen interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

Reageer als eerste