Logo harderwijkercourant.nl


Kamp Amersfoort kan uitbreiden, o.a. dankzij een bijdrage van de provincie
Kamp Amersfoort kan uitbreiden, o.a. dankzij een bijdrage van de provincie (Foto: Kamp Amersfoort)

Kamp Amersfoort kan uitbreiden

Amersfoort - "Prachtig nieuws'', volgens directeur Willemien Meershoek. "Volgend jaar kan de schop in de grond.'' Die schop moet dan de grond in bij Kamp Amersfoort. De uitbreiding is mogelijk doordat de provincie Utrecht een bijdrage van 500.000 euro heeft toegezegd. Dankzij die toezegging kan het bezoekerscentrum ook beschikken over het geld van de gemeenten Amersfoort en Leusden. Zij hadden als voorwaarde gesteld dat ook de provincie zou mee betalen. Amersfoort stelt 250.000 euro beschikbaar, Leusden 50.000 euro.

Eerder kreeg Kamp Amersfoort al een bijdrage van 1,5 miljoen euro van de Postcodeloterij en 1 miljoen euro van het vfonds. De financiering voor de eerste fase van de renovatie (bovengrondse uitbreiding) is daarmee rond.
Kamp Amersfoort zoekt nog geld voor een extra verdieping onder het huidige herinneringscentrum en voor verbetering van het gebied rond het nationaal monument Gevangene voor het vuurpeloton (De Stenen Man).
"Dat is echt nodig om bezoekers zo goed mogelijk te kunnen informeren en om educatief centrum op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog te kunnen worden.'' vertelt Meershoek.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi's voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Reageer als eerste