Logo harderwijkercourant.nl


Columns

column: Illegaal dumpen

Wij Harderwijkers produceren te veel afval. Maar liefst 200 kilo restafval per persoon per jaar. En dat moet drastisch teruggebracht worden. Het gemeentebestuur vindt dat 30 kilo per persoon per jaar meer dan voldoende is. Er staat niet bij hoe dat is bepaald, maar een slimme ambtenaar zal dat wel hebben opgezocht in de Nederlandse statistieken.

En nu hebben ze op het gemeentehuis bedacht dat we per kilo moeten gaan betalen. Diezelfde slimme ambtenaar heeft kennelijk niet verder gezocht, want dan had hij gelezen dat er al gemeenten zijn teruggekomen van dit volstrekt dwaze plan.

Het plan moet al over acht maanden ingaan. In de tussentijd denkt de gemeente nog wel even na hoe ze plastic moeten gaan scheiden. Ik zou tegen de slimme ambtenaar zeggen, even doorzoeken want dat gebeurt al in veel gemeenten in Nederland. Ik vraag me af of de gemeente ook heeft nagedacht over de consequenties van dit beleid. Bijvoorbeeld het illegaal dumpen van afval? Bij ons aan de weg i n het buitengebied wordt regelmatig afval gedumpt. Vuilniszak mee in de auto; links kijken, rechts kijken en hup naar buiten. Weer geld bespaard.

Ik ruim het in de toekomst niet meer op, wat ik nu nog wel doe, want dan mag ik betalen. Een andere optie is om je vuilniszak in de kliko van iemand anders te proppen. Het meest schrijnende is natuurlijk dat de gemeente Harderwijk het 'verkoopt' als milieumaatregel, terwijl iedereen beseft dat het gewoon een ordinaire bezuiniging is. Als ze het milieu echt belangrijk vinden, hadden ze vijf jaar geleden al begonnen met het inzamelen van bijvoorbeeld plastic.

En wie wordt de dupe van dit onzalige plan? De inwoners die altijd keurig hun afval scheiden en die geen vuilniszakken in het bos droppen of bij en nader in de kliko proppen. Misschien had de slimme ambtenaar dit ook kunnen bedenken, maar zijn opdracht was eendimensionaal: zorg voor een goede bezuiniging op huisvuil ophalen.

Joop de Jager

Reageer als eerste